Joulupukin joulustressi

On taas se aika vuodesta, kun piparkakkujen tuoksu täyttää kodit, jouluvalot välkkyvät pihoilla ja parvekkeilla, kuuset kannetaan sisään koristeltavaksi, lahjat kääritään paketteihin, tontut kurkkivat ikkunoiden takana - ja Joulupukilla on kauhea stressi.

Porot on taas treenattu huippukuntoon, mutta ne vaativat vuosi vuodelta enemmän palkkaa. Pitäisi muka maksaa yötyölisää ja ylityökorvauksia, vaikka saavat jäkälätkin ilmaiseksi ja töitä tarvitsee tehdä vain kerran vuodessa. Mistä minä niille moiset palkkiot raavin, kun turistitkaan eivät ole päässeet koronan takia maksamaan itseään kipeiksi porojen tapittamisesta ja taputtelusta. Ei, kyllä tähän logistiikkaan nyt täytyy keksiä jokin tuotannollis-taloudellisesta näkökulmasta tehokkaampi ratkaisu.

Mitäpä, jos tilaisin Uberin tai pari? Tai veisiköhän Foodora paketit perille? Tämä Korvatunturi on kyllä hieman syrjässä, eihän täällä pääse kulkemaan edes sähköpotkulaudalla. Eipä taida edes Woltin miljardien arvoinen reittien optimointialgoritmi toimia täällä itäisen Lapin perukoilla.

Mitenkäs se yksi ärsyttävä luritus menikään, “Jospa Korvatunturille Pukki ostais helikopterin…”? Enpä tiedä, kyllä pitäisi samantien hankkia hävittäjälentokone, niin piisaisi vauhtia vähän enemmän. Liikenisiköhän Puolustuvoimilta lainaan muutama uusi F-35? Vanhat Hornetit saisi varmaan halvalla, mitäköhän Muori tykkäisi, kun korvaisin porot niillä.

Siinä voisi kyllä tulla mainehaittaa Pukille, kun eivät nuo hävittäjät taida olla mitään kaikkein ympäristöystävällisimpiä menopelejä, ja mitenköhän ne tuohon joulurauhan ajatukseen istuisivat. No, jos maalaisin ne vihreiksi ja pistäisin kylkeen WWF:n mainoksen ja sloganiksi vielä “Lapsille parempi huominen Oy Pukki Logistiikka Ab:n vihreällä kuljetuksella”, niin eiköhän se läpi menisi.

 

Viherpesua epäileville annan lumipesun - niin kauan kuin lunta vielä talvisin saadaan.

 

Kyllä tähän pitäisi kehitellä jokin tulevaisuuden kestävä ratkaisu. Ettei sitten hävetä, kun pikku Leot ja Einot ja Ainot hiihtelevät keinolumella ja tekevät lumiukkoja stryroksista ja pohtivat, miksei Joulupukkikaan osallistunut ilmastotalkoisiin. Mitäs niitä nykyajan humputuksia nyt olikaan? AI, metaversumi (mitäs jos annettaisiinkin lahjat vain virtuaalisina!), robotiikka, digitalisaatio (se ei kyllä tunnu loppuvan koskaan), monikanavaisuus, kryptovaluutat… Ei pysy vanha mukana tässä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. HEI MUORI!

[Muori saapuu pyyhkien samalla jauhoisia käsiään esiliinansa liepeisiin]

Taasko sinä Pukki olet täällä burnoutin partaalla? Jätitkö sinä taas sen terapiakäynnin väliin? Kuule, mitäpä jos hyväksyisit, ettet edes sinä ole korvaamaton. Anna paikallisten virkaveljiesi hoitaa omat haarakonttorinsa, kyllä ne Clasu ja Nikke ja muut pärjäävät. Paikallisuus on sitä paitsi trendikästä ja ympäristökin tykkää, kun kuljetusmatkat lyhenevät. Viedään me porojen kanssa paketit välivarastoihin, josta lentävät pororobotit ja bottipukki saavat toimittaa ne perille. Vietetään kuule kerrankin aattoa vapaalla!

20211220_104621

Kuvassa 8-vuotiaan näkemys pororobotista ja bottipukista.

Gallant