IoT-pohjaiset kastelujärjestelmät

Kastelujärjestelmiä voidaan nyt digitalisoida ja järjestelmien toimintaa optimoida tarpeiden mukaan, mikä parantaa suorituskykyä ja kustannustehokkuutta. Esineiden internetiä (IoT) hyödyntävien tekniikoiden soveltaminen kastelujärjestelmiin vähentää vedenkulutusta ja kasvattaa sadon tuottavuutta. Täsmäkastelu on mahdollista, kun käyttöön otetaan älykkäät kastelujärjestelmät, jotka hyödyntävät tekoälyn tuottamaa algoritmia, laitteiden välistä viestintää ja koneoppimissovelluksia.

Taustaa

Maailmanpankin mukaan maanviljelyyn käytetään 70 % maailman makeasta vedestä. Ilmastonmuutoksesta aiheutuu monille maille esimerkiksi vakavan kuivuuden kaltaisia ongelmia. Useilla alueilla on ollut vedenpuutetta vähentyneiden sateiden takia. Kastelun optimointi onkin olennaista, jotta saadaan säästettyä vettä ja silti kasvatettua satoja. Kastelujärjestelmien innovaatiot ovat viime vuosina tarjonneet maanviljelijöille tehokkaampia vesitalousratkaisuja, jotka vähentävät vedenkulutusta ja kasteluaikaa.

IoT-pohjaiset kastelujärjestelmät voivat säätää veden virtausta sääolosuhteiden ja maaperän kosteuspitoisuuden perusteella liikakastelun välttämiseksi. Viljelykasveihin kiinnitetyt anturit tai droonit ja langattomasti liitetyt maaperän kosteusanturit voivat kerätä tietoja, joiden avulla kasteluajankohtaa säädellään. Antureista saaduilla tiedoilla voidaan siten määritellä kasveille annettava vesimäärä ja eniten kastelua tarvitsevat alueet.

Vaikutuksia

IoT-pohjaisten kastelujärjestelmien kehittymisellä on monia etuja, kuten pumppujen lyhyempi käyntiaika ja vähentynyt vedenkulutus, mikä voi vähentää myös kasvihuonekaasupäästöjä ja manuaalista työtä. Itseohjautuvilla toiminnoilla varustetut järjestelmät mahdollistavat tarkemmat kasteluaikataulut ja tehostavat maaperän kosteuden reaaliaikaista säätelyä. Siksi voidaan olettaa, että näiden innovatiivisten kastelujärjestelmien soveltaminen käyttöön sekä minimoi vedenkulutuksen että maksimoi sadon.

Lisää tietoa

EK_ilmiöt-sivu_banneri