Kelluva ruoan- ja energiantuotanto

Aurinkoenergiaa hyödyntävä kelluva rakentaminen ratkoo tulevaisuudessa ruoan- ja energiantuotannon haasteita. Veden päälle rakennettujen viljelmien ja voimaloiden avulla ruokaa ja energiaa voidaan tuottaa kestävästi myös alueilla, joilla maasta on pulaa tai olosuhteet haastavia. Kelluva rakentaminen tekee tuotannosta ympäristöystävällisempää, tehokkaampaa ja paikallisempaa.

Taustaa

Ennusteiden mukaan 2,2 miljardia hehtaaria viljelysmaata menetetään globaalisti väestönkasvun, ilmastonmuutoksen ja maaperän köyhtymisen seurauksena vuoteen 2050 mennessä. Kestävän ruoantuotannon ja maankäytön tarve kasvaa tulevaisuudessa erityisesti kaupunkialueilla.

 

Maapallon laajat vesialueet voivat tarjota yhden ratkaisun haasteisiin. Aurinkoenergiaa hyödyntävät, kelluvat viljelyfarmit ja voimalat helpottavat tuotantoa erityisesti alueilla, joilla luonnonolosuhteet ovat haastavat tai joilla maapinta-alasta on pulaa. Rakennelmat voidaan sijoittaa kaupunkien yhteyteen, mikä tekee tuotannosta paikallista ja vähentää ympäristövaikutuksia. Vedessä viljelmät ovat paremmin suojassa hyönteisiltä ja maaperän bakteereilta, eikä viljelyssä tarvitse käyttää kemikaaleja. Viljely tehdään merivedellä, josta on poistettu suola. Näin ruokaa voidaan tuottaa ilman maan tai makean veden käyttöä.

Kelluvia aurinkovoimaloita on otettu käyttöön erityisesti Aasiassa, ja markkinan uskotaan kasvavan nopeasti lähivuosina. Maailman suurin kelluva aurinkovoimala on Huanianin kaupungissa Kiinassa. Ranskassa Rhônen laaksossa avattiin vuonna 2019 Euroopan suurin kelluva voimala, joka on osittain yhteisörahoitteinen. Kelluvat voimalat vähentävät kiistoja maankäytöstä, sillä ne voidaan rakentaa myös juomavesialueille. Voimalat ehkäisevät veden haihtumista ja lisäävät siten käytettävän juomaveden määrää. Ne ovat myös maalla sijaitsevia tehokkaampia, sillä vesi jäähdyttää paneeleja eikä varjoa ole.

Kelluvien viljelmien kehitys on keskittynyt erityisesti Eurooppaan, mutta on vasta muutamien konseptien varassa. Espanjalaisen Forward Thinking Architecturen suunnitelma ja hollantilaisen Wageningenin yliopiston toteuttama projekti Floating Food Farm perustuu kasvien tai kalojen viljelyyn. Beladon-niminen yritys puolestaan avasi vuonna 2018 Rotterdamin satamaan maailman ensimmäisen kelluvan maitotilan, jossa asustaa 40 lehmää. Ideana kaikissa ovat omavaraiset miniekosysteemit, jotka toimivat symbioosissa ympäröivän kaupungin kanssa esimerkiksi kiertotalouden keinoin. Samalla ne tuovat kestävän ruoantuotannon lähemmäksi kaupunkilaisia ja toimivat myös elämys- ja opetuskohteina.

Vaikutuksia

Kelluvat tuotantolaitokset voivat tulevaisuudessa vastata kasvaviin tuotantotarpeisiin ja mahdollistaa kestävän ruoan- ja energiantuotannon tiheästi asutuilla ja olosuhteiltaan haastavilla alueilla. Kaupunkien lähelle keskittyvä tuotanto parantaa alueiden omavaraisuutta ja ruokaturvaa. Paikallisuus, uusiutuvien energioiden hyödyntäminen ja kiertotalouteen nojaaminen vähentävät tuotannon ympäristövaikutuksia. Kelluvien aurinkovoimaloiden kohdalla on jo nähtävissä myös niiden työllistävä vaikutus, joka osaltaan edistää yhteiskuntien siirtymää kohti puhtaita ja uusiutuvia energiamuotoja. Kelluvilla tuotantolaitoksilla on lisäksi ympäröivää yhteisöä vahvistava ja valistava vaikutus.

Lisää tietoa

EK_ilmiöt-sivu_banneri