Kiina maailman talousmahtina

Kiina on tällä hetkellä joko maailman suurin tai toiseksi suurin talous mittaustavasta riippuen. Jatkossa Kiinan talous todennäköisesti jatkaa kasvuaan nopeammin kuin Yhdysvaltojen ja muiden teollisuusmaiden taloudet. Toisin sanottuna on niin, että Kiina on parhaillaan ohittamassa Yhdysvallat maailman suurimpana taloutena. Maa voi kuitenkin suistua tältä tieltä monien tapahtumien tai muutosten ajamana.

Taustaa

Maan taloutta voidaan mitata BKT:n perusteella kahdella eri tavalla: suhteessa valuuttakurssiin tai ostovoimapariteettiin (PPP), joista jälkimmäisessä otetaan huomioon kunkin maan suhteelliset hinnat.

Videon lähde: Top 20 Country GDP (PPP) Ranking History (1980-2023), Wawamu Stats

Kun tarkastellaan bruttokansantuotetta suhteessa valuuttakurssiin, Yhdysvallat on edelleen maailman suurin talous Kiinan sijoittuessa toiseksi. Tarkastellessa bruttokansantuotetta suhteessa ostovoimapariteettiin Kiina kuitenkin ohitti Yhdysvallat vuonna 2014. Tietyiltä osin Kiinan johtoasema on vieläkin suurempi: sen tuotantoteollisuus ylitti Yhdysvaltojen tuotannon lähes kymmenen vuotta sitten ja myös vienti on yli kolmanneksen suurempaa. Tämän lisäksi Kiinasta on tullut myös yksi suurimmista globaaleista sijoittajista etenkin Afrikassa, vaikkakin joidenkin tietojen mukaan sijoitustoiminta on tällä hetkellä hidastumassa.

Vaikutuksia

Taloudellinen valta johtaa maailmanlaajuiseen vaikutusvaltaan myös monilla muilla tasoilla. Kiinaa onkin kuvattu ”nousevaksi suurvallaksi”. Vaikka sen poliittinen valta ja kulttuurillinen vaikutus eivät ole vielä ajaneet Yhdysvaltojen ohi, näin saattaa hyvinkin käydä ajan myötä.

Monet tapahtumat ja muutokset voivat kuitenkin heikentää Kiinaa ja suistaa sen pois tältä maailmanherruuteen johtavalta polulta. Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset jännitteet saattavat esimerkiksi kiristyä täysimittaiseksi kauppasodaksi, joka voi vahingoittaa Kiinan taloutta tai mahdollisesti johtaa jopa aseelliseen sotaan. Toiseksi on mahdollista, että Kiinasta lähtee leviämään tappava uusi sairaus – esimerkiksi Kiinan laiton eläinkauppa luo erinomaiset olosuhteet zoonoosivirusten muuntautumiselle, ja taudin alkuperämaa kärsii aina pahimmat tappiot. 

Kolmas mahdollinen syy Kiinan vallan heikentymiselle voi olla, jos automaation tai teollisen 3D-tulostuksen kaltaisten teknologioiden kehityksen myötä tuotantoteollisuus siirtyy paikallisille valmistajille. Koska suurin osa Kiinan taloudesta perustuu tuotantoteollisuuteen, tämä voisi olla kuolettava isku sen taloudelle. Lisäksi on mahdollista, että Kiinan talous tai jopa itse maa voi romahtaa laajan korruption ja vallan väärinkäytön sekä syvälle juurtuneen epäluottamuksen ja valtavia talouskuplia luovien opportunististen spekulaatioiden vuoksi. 

Lisää tietoa

EK_ilmiöt-sivu_banneri