Tekoäly tietotyössä

Tekoälyyn pohjautuvat systeemit ja robotit tulevat muuttamaan voimakkaasti tietointensiivisiä toimialoja ja ammatteja, kuten finanssialaa, lääkärintointa, johtamista sekä juristin työtä. Tekoäly tulee toisaalta tehostamaan asiantuntijoiden toimintaa, mutta myös hävittämään nykyisiä ammattinimikkeitä. Tekoälyn tuoma lisähyöty riippuu pitkälti siitä, miten hyvin sen mahdollistamat ratkaisut kyetään integroimaan osaksi työprosesseja.

Taustaa

Tekoälyä sisältävät robotit ja botit ovat käytökseltään aiempaa inhimillisempiä. Ne esimerkiksi pystyvät ymmärtämään puhetta ja vastaamaan siihen. Sosiaalisiin käyttötarkoituksiin suunnatuille palveluroboteille on lisäksi kehitetty kykyä tunnistaa inhimillisiä tunteita sekä vastata niihin sopivalla tavalla. IBM:n kehittämä Watson ja siihen pohjautuva tekoälyjuristi Ross eivät ole siis pelkkiä puhuvia tietokoneita vaan kokonaisia oppivia systeemejä, jotka hyödyntävät useita pilvessä tarjolla olevia palveluita. 

Käytännössä kaikissa tietotyötä sisältävissä ammateissa tekoälyä tullaan hyödyntämään enenevissä määrin. Ensivaiheessa tekoäly tulee lisäämään tietotyöläisten työtehoa, joskin tämän saavuttaminen tulee useissa tapauksissa vaatimaan sekä työnkuvan että työprosessin uudelleensuunnittelua. 

Myöhemmässä vaiheessa tekoälyratkaisuille tullaan todennäköisesti ulkoistamaan kaikki ne tietotyöt, joille näin voidaan tehdä. Tämä tulee hävittämään osan tietotyöpaikoista, mutta todennäköisesti uusia, uudenlaista asiantuntijuutta vaativia työpaikkoja tulee syntymään.

Esimerkiksi lääkärien työssä tekoäly tulee näkymään erityisesti sairauksien diagnosoinnissa, finanssialalla lainapäätösten tekemisessä ja lakialalla puolestaan botteina, jotka voivat hoitaa yksinkertaiset valitukset esimerkiksi pysäköintivirhemaksuja koskien automaattisesti. 

Tekoäly ja robotit nähdään varsin usein suorana uhkana ihmistyövoiman tarpeelle, mutta monissa tapauksissa ja varsinkin kehityksen alkuvaiheissa tietokoneen ja ihmisen parhaimpien puolien hyödyntämisestä syntyy tehokas tiimi. Tekoälyllä varustetut työkaverit auttavat ihmistä nopeassa tiedon etsimisessä antaen vastauksen viittauksineen välittömästi, käsittelevät yhtäaikaisesti valtavia tietomääriä tuottaen big dataa ja käyttäjätietoa, hoitavat väsymättä ja virheettömästi rutiinitehtäviä sekä avustavat fyysistä voimaa tai erityistä tarkkuutta vaativissa työtehtävissä.

Vaikutuksia

Pidemmällä aikavälillä tekoäly tulee todennäköisesti yleistymään ja kehittymään niin pitkälle, että eri osapuolten botit neuvottelevat, sovittelevat ja sopivat asioita keskenään ilman, että niiden isännät ovat asiasta edes tietoisia. Tämän myötä on luonnollisesti täysin mahdollista, että kehittyneempi robotiikkaan yhdistetty tekoäly voi jossain vaiheessa alkaa korvaamaan kokonaan ihmistyön tarvetta, jopa vaativammissa juridiikan, lääketieteen, johtamisen, finanssialan ja teknisen suunnittelun tehtävissä. Toisaalta on yhtä mahdollista, että uudenlaisten ihminen-tekoäly-tiimien syntymisen myötä tuottava työ tehostuu niin paljon, että niihin nojaavien yritysten ja maiden tuottavuus ja kilpailukyky nousee kilpailijoiden ohi ja lopputuloksena myös ihmisille syntyy huomattava määrä uutta työtä ja mielekästä tekemistä.

Lisää tietoa

EK_ilmiöt-sivu_banneri