Tilat tulevaisuuden kestävänä palveluna

Tila palveluna (SPaaS) ja hotellisointi ovat toisiinsa liittyviä liiketoimintamalleja, joissa erilaisia tiloja ja niiden mukavuuksia käsitellään kiinteistöomistusten sijasta palveluiden kaltaisesti. Tämä haastaa vallitsevia kiinteistömarkkinakäytäntöjä kuten pitkäaikaisvuokrausta ja suoraa omistusta. Tällaisella paradigman muutoksella voi olla huomattavia vaikutuksia kaupunkiympäristöihin ja kiinteistömarkkinoihin, kun yhteisasuminen, jaetuissa tiloissa työskentely ja uudet tilojen hybridikäyttötavat yleistyvät.

Taustaa

Erityisesti parempien laajakaistayhteyksien, esineiden internetin ja älypuhelinten levinneisyyden kaltaisten teknologisten muutosvoimien ansiosta yritysten toimintamallit sekä ihmisten työ- ja elintavat ovat murroksessa. Tila palveluna (SPaaS eli Space-as-a-Service) ja asunnot palveluna (HaaS eli Housing-as-a-Service) ovat nousseet esiin uusina liiketoimintamalleina, joissa kiinteistöala tarjoaa tuotteita ja palveluita vuokralaisille. Näin myös vuokranantajat alkavat muistuttaa enemmän palveluntarjoajia.

SPaaS- ja HaaS-yritykset käytännössä tarjoavat tiloja ja asuntoja palveluina kysynnän perusteella, mikä haastaa pitkäaikaisvuokrauksen ja asuntojen myynnin kaltaisia perinteisiä liiketoimintakäytäntöjä kiinteistöalalla. Yksi tunnetuimmista alustoista tällä nousevalla alalla on Airbnb. Tämän laajamittaisen muutoksen sanotaan tuovan mukanaan monia etuja kuluttajille sekä sijoittajille. Niihin lukeutuvat alhaisemmat kustannukset, parempi joustavuus ja tilanvuokrauksen käytännöllisyys, sillä asiakkaat voivat maksaa oikean käyttötarpeen mukaisesti, kun taas kiinteistösijoittajat ja vuokraajat voivat keskittyä tilojen kehittämiseen uusien tulonlähteiden luomiseksi.

Vaikutuksia

Tilat erilaistuvat entisestään etenkin tiiviissä kaupunkikuvassa, jossa ylimääräistä tilaa ei ole liiemmälti tarjolla. Kiinteistöalalla tilojen hybridikäytön ennustetaan lisääntyvän jatkossa. Muutokset asiakkaiden tarpeissa, arvoissa ja käytöksessä sen suhteen, mitä tiloilta ja palveluilta odotetaan, saattavat nostaa esiin uusia tilaratkaisuja, jotka täydentävät uudenlaisia elämäntyylejä ja työkulttuureita.

Yhteisasumis- ja yhteistyöskentelytilat, joissa on tarjolla runsaasti laadukkaita tilauspalveluita, voivat yleistyä. Tiloista voi tulla kanava, jonka kautta palvelut, kokemukset ja elämäntyylit, jotka eivät muuten olisi ihmisten ulottuvilla, voidaan hankkia. Tilat voivat myös kauttaaltaan muuttua hybridiluonteisemmiksi. Koteihin perustettuja ravintoloita, koulujen luokkatiloihin tehtyjä harrastetiloja ja iltaisin baareiksi muuttuvia kahviloita saatetaan nähdä kaupungeissa paljonkin tulevaisuudessa.

Tilojen hotellisointi on toinen orastava käsite, joka on kytköksissä SPaaS- ja HaaS-liiketoimintamalleihin. Hotellisoinnissa rakennuksia ei kohdella pelkkinä fyysisinä tiloina, vaan esimerkiksi kotien ja toimistojen kaltaisiin kiinteistöihin pyritään sisällyttämään hotellimaisia palveluita. Nämä voivat käsittää esimerkiksi portieeri- ja taloudenhoitopalveluja ja teknologia-avusteisia kontakteja. Hotellisoinnissa painotetaan asiakaskokemuksen, -käyttäytymisen ja -tarpeiden huomioimista, minkä kautta kaupallisista tiloista saadaan loihdittua luovuuden ja mukavuuden

Lisää tietoa

EK_ilmiöt-sivu_banneri