Yleissivistävien ja humanististen tieteiden nousu

Tekoäly ja automaation nopea kehitys saattavat johtaa tilanteeseen, jossa yleissivistävien ja humanististen tieteiden merkitys ja arvostus lähtevät räjähdysmäiseen nousuun. Mikäli koneille annetaan yhä laajempaa vastuuta erilaisten työtehtävien hoitamisessa yhteiskunnissa, ihmisen rooli voi nousta entistä tärkeäksi tehtävissä, joissa korostuvat yleissivistävien ja humanististen aineiden kehittämät taidot, kuten luovuus, kriittinen ajattelu ja empatia.

 

Taustaa

Nopea teknologisen kehityksen vuoksi STEM-alojen (tiede, teknologia, tekniikka ja matematiikka) asiantuntijoille on ollut lisääntyvästi tarvetta ja tähän kysyntään on useissa maissa pyritty vastaamaan lisäämällä panoksia näiden alojen koulutukseen. Microsoftin julkaisun mukaan yleissivistävien ja humanististen tieteiden rooli on kuitenkin nousemassa kriittisen tärkeäksi tekoälyn ja automaation pyörittämässä maailmassa.

Pelkkien STEM-taitojen (tiede, teknologia, tekniikka ja matematiikka) ei uskota enää yksin riittävän kehittämään, johtamaan ja ymmärtämään tulevaisuuden koneita, joille annetaan suoritettavaksi entistä monimutkaisempia ajattelua ja harkintakykyä vaativia tehtäviä. Tämän vuoksi he painottavat, että STEM-taitojen rinnalle tarvitaan yhä vahvemmin esimerkiksi humanististen ja yhteiskunnallisten tieteiden osaamista, jotka auttavat vahvistamaan kriittistä ajattelua, luovuutta, empatiaa sekä päättely-ja perustelutaitoja.

Microsoftin tavoin myös monet muut tutkijat ja asiantuntijat ovat ennakoineet, että tekoälyn ja automaation myötä tulevaisuudessa korostuvat täysin erilaiset taidot ja kyvyt, joiden kehittämisen keskiössä ovat esimerkiksi kielien, taiteiden, historian, taloustieteiden, etiikan, filosofian ja psykologian kaltaiset oppiaineet. Yleissivistävien ja humanististen opintojen rooli luovuuden ja kriittisen ajattelun tukemisen lisäksi on nähty erityisen tärkeänä empatian ja muiden inhimillisten taitojen kehittämisessä, joiden puolestapuhujat ovat nostaneet keskusteluun STEMpathy-termin ja pehmeiden taitojen tarpeen.

Vaikutuksia

Osa asiantuntijoista uskoo yleissivistävien ja humanistin aineiden nousevan keskiöön ihmiskunnan kehityksessä, koska kysyntää tulee olemaan ensisijaisesti taidoille, jotka täydentävät tekoälyä ja automaatiota.

Rohkeimmissa väitteissä on esitetty, että nykyinen tilanne teknologisten harppausten myötä saattaa kääntyä jopa hyvin nopeasti täysin päälaelleen tulevaisuudessa, niin että yleissivistäviltä ja humanistisilta tieteenaloilta valmistuneiden kysyntä saattaa nousta korkeammaksi kuin esimerkiksi ohjelmointi-ja insinööritieteitä opiskelleiden.

Tämän vuoksi on myös esitetty huoli siitä, että koulutuksessa ei tällä hetkellä osata tarpeeksi laajasti nähdä ja arvostaa hieman kauempana tulevaisuudessa tarvittavia laaja-alaisia taitoja vaan huomio suunnataan kapeakatseisesti nykyisten teknologioiden kehittämiseen tarvittaviin koviin teknisiin taitoihin.

Lisää tietoa

EK_ilmiöt-sivu_banneri