Yleistietäjät

Uudet yleistietäjät (neo-generalist) ovat ihmisiä, jotka haluavat jatkuvasti oppia. Nämä monialaihmiset toimivat osaamisalueiden rajapinnoilla hyödyntäen erilaisten erikoisosaajien tietotaitoa. Uusia monialaisia yleistietäjiä tulee jatkuvasti lisää, ja jatkossa tekoäly muuttaa tietotyön luonnetta.

They are tricksters who traverse multiple domains, living between categories and labels (…) They bring together diverse people, synthesising ideas and practice, addressing the big issues that confront us in order to shape a better future. – Richard Martin ja Kenneth Mikkelsen teoksessaan The Neo-Generalist

 

Taustaa

Jokaisella on oma, henkilökohtainen tiensä uudeksi yleistietäjäksi. Ei ole yhtä samaa kaavaa. Potentiaalisesti kaikki meistä voivat tulla yleistietäjiksi.

Uusilla yleistietäjillä on luovaa uteliaisuutta. He ovat selvästi erilaisten osaamisten yhdistelijöitä, ihmisiä, jotka työskentelevät siilojen välillä. He tietävät monesta asiasta riittävästi, jotta pystyvät toimimaan tehokkaasti osaamisten rajapinnoilla. Monet uusista generalisteista ovat itse asiassa jonkin alan spesialisteja, jotka ovat oppimassa pois tai hypänneet pois alakohtaisen tekemisen laatikosta, näkemään paremmin muut laatikot tai hylänneet laatikkoajattelun kokonaan. Ilmiö liittyy myös työskentelytapojen muutokseen: organisaatioissa entistä enemmän kehitetään yhdessä (co-design) sen sijaan että työskenneltäisiin vain siiloissa.

Kenneth Mikkelsenin ja Richard Martinin teos The Neo-Generalist: Where You Go is Who You Are kuvaa tulevaisuuden monipuolisia osaajia, osaamisten yhdistelijöitä, rapapinnoilla työtään tekeviä, kokonaisvaltaisesti ajattelevia osaajia. Toisaalta on huomattava, että kyse ei ole spesiaaliosaajien hyljeksimisestä, vaan sen toteamisesta, että tulevaisuudessa tarvitaan yhä enemmän osaamisten yhdistelijöitä ja kokonaisuuksia hahmottavia ihmisiä sen lisäksi, että yhä edelleen tarvitaan myös erikoisosaamista.

Vaikutuksia

Yleisosaajien tarve kasvaa. Syynä tähän on ensinnäkin se, että tiedon määrä lisääntyy niin nopeasti, ettei parhaimmillakaan asiantuntijoilla ole mahdollisuutta pysyä perässä alansa uusimmasta tiedosta, ja toisaalta se, että tulevaisuudessa tekoäly muuttaa erikoisasiantuntijoiden työsarkaa. Portinvartijoiden tilalle on tullut tiedon ja osaamisen oppaita, porttien avaajia.

Lisää tietoa

EK_ilmiöt-sivu_banneri