Testattuja menetelmiä tuloksellisiin työpajoihin | Edelläkävijät

OKR-suunnitelma

Kirjoittanut Edelläkävijät | 9.3.2022 11:57

OKR, eli Objectives and Key Results, on tavoitteiden johtamisen malli, jonka avulla ylätason strategia siirtyy käytännön tekemiseksi. Kuten monet muutkin ketterät menetelmät, OKR:n on tehnyt kuuluisaksi Google. Nykyään sitä soveltavat lukuisat menestyneet yritykset Suomessa ja maailmalla. OKR-menetelmä sopii niin organisaatioiden, tiimien kuin yksilöidenkin työkaluksi tavoitteiden asettamiseen ja seurantaan. Jos OKR-suunnitelma halutaan laatia organisaation eri tasoille, aloitetaan korkeimmalta tasolta ja siirrytään sieltä alaspäin: esimerkiksi organisaation OKR-suunnitelmasta tiimin suunnitelmaan ja siitä edelleen yksilöiden omiin suunnitelmiin.

Menetelmäpohjan käyttö

Ennen OKR-suunnitelmien laatimista on hyvä muodostaa yhteinen visio ja ymmärrys siitä, miksi tavoitteita määritellään, ja mihin OKR-mallin käytöllä tähdätään. Yksilötason OKR-suunnitelmia laatiessa menetelmäpohjan täyttö tapahtuu itsenäisesti, mutta suunnitelman sisältöä on hyvä sparrailla kollegan kanssa ennen sen lopullista muotoilua.

Aloittakaa suunnitelman laatiminen ideoimalla itsenäisesti strategisia tavoitteita. Valitkaa tämän jälkeen yhdessä kolme keskeisintä tavoitetta, jotka osoittavat haluttua päämäärää inspiroivalla ja selkeällä tavalla. Purkakaa tavoitteet kvartaalikohtaisiksi osatavoitteiksi seuraavalle kahdelle kvartaalille. Määritelkää seuraavaksi tavoitekohtaiset avaintulokset, joiden tulee olla konkreettisia, numeerisia ja mitattavia. Asettakaa avaintuloksille vielä tavoitetasot kullekin kvartaalille.

Osallistujamäärä: 3-6
Täyttöaika: 1-3 h