Edelläkävijöiden luovat menetelmäpajat - Kevät 2023

Luovat menetelmäpajat jatkuvat keväällä! Saamme vieraaksemme viisi asiantuntijaa, jotka johdattelevat meidät tutkimaan luovuutta viiden eri menetelmän kautta. Punaisena lankana kevään pajoissa on yksilön ja organisaation tulevaisuustaitojen kehittäminen sekä muutoskyvyn vahvistaminen. Osallistumalla koko viiden pajan sarjaan saat kokonaisvaltaisen näkemyksen ja kokemuksen siitä, miten luovuus ja tulevaisuuteen varautuminen linkittyvät toisiinsa. Halutessasi voit ilmoittautua myös yksittäisiin pajoihin. Pajoihin osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta tai osaamista.

Menetelmäpajat pidetään keskiviikkoisin Veren toimistolla Helsingin keskustassa, osoitteessa Albertinkatu 23 A. (Huom! 19.4. paja pidetään Kruununhaassa, tarkemmat osoitetiedot pajan kuvauksessa.) Pajoja on sekä after work -aikaan että aamuisin – tarkista pajojen päivämäärät ja kellonajat alta! Pajoissa on tarjolla pientä syötävää ja juotavaa.

Tervetuloa inspiroitumaan, oppimaan ja verkostoitumaan luovien menetelmien parissa!

Menetelmäpajojen teemat ja asiantuntijat


Luovissa menetelmäpajoissa pääset tutustumaan tekoälyn hyödyntämiseen luovuuden tukena, vahvistamaan luovaa taajuuttasi tietoisuustaitojen avulla, visioimaan tulevaisuutta intuitiota hyödyntäen, tutkimaan ihmisten välistä vuorovaikutusta leikin kautta sekä herättelemään luovuutta ryhmässä. Kunkin menetelmäpajan fasilitoijana toimii kyseisen aiheen asiantuntija yhdessä palvelumuotoilija Paula Laition kanssa.

Menetelmäpajojen ohjelma

Kukin menetelmäpaja kestää 2h ja pidetään joko luovana aamunavauksena klo 8.30-10.30 tai after work -aikaan klo 16.00-18.00.

Esimerkkipajan ohjelma:

16.00 - 16.20 Tutustuminen ja johdanto
16.20 - 17.40 Sukellus päivän teemaan teorian ja käytännön kautta
17.40 - 18.00 Reflektointi ja tilaisuuden päätös

Huom! Kuhunkin pajaan mahtuu vain 15 osallistujaa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, joten varaathan paikkasi pian!

Tutustu alta menetelmäpajojen teemoihin, niiden sisältöihin sekä asiantuntijoihin! Pajan otsikkoa klikkaamalla avautuu lisätietoa kyseisestä pajasta ja sen vetäjästä.

MENETELMÄPAJAT

Ke 15.2. klo 8.30-10.30 Tekoäly luovuuden tukena - kohti sopuisaa ja tuotteliasta rinnakkaiseloa / Arto Tommiska, Kream Helsinki osk

Työpajassa pilotoitava menetelmä perustuu Passing Perspective -nimiseen teokseen, jonka kuvat on luotu kouluttamalla neuroverkkoa taiteilijan omien valokuvien avulla. Toiminnallinen ja keskusteleva työpaja muistuttaa osallistujia siitä, millaiset inhimilliset kyvyt ovat edelleen ylivertaisia jopa pitkälle kehittyneeseen koneoppimiseen verrattuna.

Digitaalisessa murroksessa kyky teknologisen kehityksen ja sen vaikutusten arviointiin on nousemassa uudeksi, tärkeäksi kansalaistaidoksi. Työpaja auttaa ymmärtämään, miten kuvia tai tekstiä generoiva tekoäly toimii ja milloin sitä kannattaa hyödyntää. Osallistujat saavat myös valmiudet hyödyntää tekoälysovelluksia itsenäisesti luovien haasteiden ratkaisemiseen.

Arto Tommiska on luovien alojen ja mediataiteen parissa työskentelevä tekninen tuottaja, joka omaksuu nopeasti uusia teknologioita ja sanoittaa niitä ymmärrettävällä tavalla. Arton vahvuuksia ovat uteliaisuus ja monialaisuus. Usein hänen työssään on kyse olemassa olevien käytäntöjen ja toimintamallien soveltamisesta uudessa kontekstissa.

Ke 15.3. klo 16.00-18.00 Mindfulness ja luova taajuus / Mirkka Niskanen, See magic Oy

Avataan luovia väyliä tietoisuustaitojen keinoin! Työpajan lähtökohtana on tutkia yhteyttä omaan luomisen lähteeseen – siinä mindfulnessin lähestymistavasta on suuri apu. Tutustumme luovuuden olemukseen ja teemme läsnäoloharjoituksia sekä helppoja luovuuskokeiluja. Saat mukaasi neljä avainta oman luovan taajuutesi vahvistamiseen.

Mirkka Niskanen on business coach, kirjoittaja ja tietoisuustaitojen ohjaaja, joka kannustaa näkemään toisin ja luottamaan omaan sisäiseen tietoon. Hän on loputtoman innostunut luovuuden teemasta ja pitänyt aiheesta kursseja vuosien ajan. Mirkan työpajoissa syvälliset kysymykset yhdistyvät luontevasti keveään, leikinomaiseen kokeiluun.

Ke 19.4. klo 8.30-10.30 Luovuus ja intuitio osana tulevaisuuden visiointia / Riika Pikkuvirta, Art-Hub Oy (Kruununhaka)

Paja pidetään Riikan taidestudiolla Kruununhaassa, osoitteessa Kristianinkatu 15 B 21, sisäpiha.
 
Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan aikaisemmin ja muutokset ovat entistä dramaattisempia, monimutkaisempia ja yllättävämpiä. Tulevaisuuden visiointi ja tulevaisuuteen valmistautuminen on yhä vaikeampaa. Miten voisimme paremmin valmistautua johonkin sellaiseen, jota emme tiedä tapahtuvan tai mitä emme ole osanneet ennakoida? Aiemmat, historiaan perustuvat mallit eivät enää päde, vaan tarvitsemme uusia keinoja. Massachusetts Institute of Technologyssa (MIT) kehitetty U-teoria on malli, jonka avulla pystymme ennakoimaan tulevaisuutta kehittämällä luovia kykyjämme ja intuitiota. Voimme visioida tulevaisuutta ja ratkoa ongelmia, jotka eivät ole nyt läsnä tai joita ei ole edes vielä olemassa.
 
Tässä workshopissa käytämme luovan kuvataiteen menetelmiä osana U-teoriaa. Jätämme rationaalisen tiedon ja tietämisen ja astumme tilaan, joka on meille täysin tuntematon. Aktivoimme luovaa ajattelua ja pyrimme löytämään ratkaisuja ongelmiin tai tekemään suunnitelmia ilman että meillä on vielä tarkkaa käsitystä lopputuloksesta.
 
Riika Pikkuvirta on luovuuden intohimoinen puolestapuhuja, joka tietää kokemuksesta, että luovuus löytyy ihan jokaisesta. Hän auttaa työkseen yksilöitä löytämään oman luovuutensa ja valmentaa yrityksiä luovan potentiaalin valjastamiseen. Riikalla on taustalla kuvataiteilijan kolmivuotiset opinnot, kuvataideopettajan tutkinto (TaM) ja luovan maalaustaiteen opettajan opinnot. Lisäksi hänellä on pitkä ja monipuolinen, lähes 20 vuoden kokemus yritysmaailmasta myynnin, markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävistä suomalaisissa ja kansainvälisissä pörssiyrityksissä. Riika on menestyksekkäästi soveltanut luovat taidot osaksi arkeaan ja työtään ja luonut itselleen merkityksellisen, omannäköisen elämän ja työuran. Luovuus ei kuitenkaan ole yksinoikeus, joka kuuluu vaikkapa taiteilijoille, vaan ihan jokainen voi löytää oman luovuutensa, ja sitä kautta hyvinvointia ja voimavaroja hyvään elämään.

Ke 17.5. klo 16.00-18.00 Naurettavaa touhua! - klovneria ja leikki vuorovaikutuksen vapauttajina / Helena Leminen PAJA PERUTTU

Tässä työpajassa tutkaillaan ihmisten välistä vuorovaikutusta ilon, hulluttelun ja empatian kautta. Klovneristen pelien ja leikkien kautta lähestymme turvallisessa ilmapiirissä myös omaa naurettavaa, klovnerista potentiaaliamme. Klovni on arkkityyppinen naiivi hahmo, joka ei suoriudu elämän asettamista lukuisista vaatimuksista. Klovnerian kautta voimme tutkailla tätä ihmisyyden inhimillistä ja usein peiteltyä puolta hyväksyvästi ja lempeästi.
 
Työpajaan osallistuaksesi et tarvitse minkäänlaisia ennakkotaitoja. Luontaisesta leikkimielisyydestä ei ole haittaa, mutta tähän työpajaan ovat erittäin tervetulleita myös totiset torvensoittajat, suorituskeskeiset uraohjukset tai letkeän rennosti työpöytään nojailevat haaveilijatkin. Siis kaikki me elämässä eteenpäin navigoivat arjen sankarit omine erityislaatuisuuksinemme. Tervetuloa kurkistamaan klovnerian maailmaan!
 
Helena Leminen on lämminhenkinen ja huumorintajuinen teatteriopettaja (TeM) ja klovni. Hänellä on noin 12 vuoden kokemus klovnerian parissa niin esiintyjänä, ohjaajana kuin opettajanakin. Sen lisäksi Helena on vienyt klovnerisen leikin ja pelin työtapoja erilaisten yhteisöjen käyttöön. Helenan vahvuuksia ovat vahva pedagoginen ymmärrys ja työskentelyote sekä kyky kannatella tilaa siten, että ihmiset voivat turvallisesti ja  keveyden kautta uskaltautua kokeilemaan hullunkurisiakin asioita. Helenaa innostaa elämän yllätyksellisyys, elinikäinen oppiminen sekä arjessa kaikkialla pirskahteleva tilannekomiikka.

Ke 14.6. klo 16.00-18.00 Ryhmän luovuuden tukeminen improvisaation avulla / Simo Routarinne, ProImpro

Improvisaatioon perustuvat menetelmät muuttavat toimintatapoja, käyttäytymistä ja organisaatiokulttuuria haluttuun suuntaan sekä edistävät psykologista turvallisuutta, luovuutta ja ketteryyttä.

Simo Routarinne on kansainvälisesti arvostettu rakentavan vuorovaikutuksen asiantuntija, viisas ja hauska luennoitsija, fasilitoija, moderaattori sekä kouluttaja. Yli 20 vuoden kokemuksellaan ja kannustavalla työotteellaan hän saa lyhyessäkin ajassa ihmiset ja organisaatiot muuttamaan toimintatapojaan sujuvimmiksi edistäen sekä työhyvinvointia että tuloksellisuutta.


FASILITOIJA JA ASIANTUNTIJAT
Arto Tommiska

Arto Tommiska

Kream Helsinki osk

Mirkka Niskanen

Mirkka Niskanen

See magic Oy

Riika Pikkuvirta

Riika Pikkuvirta

Art-Hub Oy

Helena Leminen 2022 Kuva Laura Malmivaara

Helena Leminen

Klovni, yhteisötaiteilija, pedagogi
Kuva: Laura Malmivaara

Simo

Simo Routarinne

Proimpro

paula

Paula Laitio

Palvelumuotoilija, Vere Design


HINTA

Yksittäisen pajan osallistumismaksu on 59 € (sis. alv). Hintaan sisältyy ammattilaisen ohjaus sekä pajan tarjoilut ja materiaalit.

Oletko Edelläkävijöiden jäsen? Ilmoittautuessasi koko pajojen sarjaan (5 kpl) viimeistään 31.1.2023 saat koko sarjan hintaan 260 € (sis. alv).

Huom! Koulutus järjestetään, mikäli minimiosallistujamäärä (8 hlö) täyttyy. Muussa tapauksessa järjestäjällä on oikeus siirtää tai peruuttaa koulutus.

ILMOITTAUDU MUKAAN

Luovat menetelmäpajat ilmoittaudu mukaan