Elektroninen urheilu kehittyy

Jokainen meistä on varmasti kuullut elektronisesta urheilusta. Pelaamisesta internetin yli, jossa joukkueet tai yksilöt ottavat mittaa toisistaan. Monelta meistä löytyy pelaajia myös kotoa - eri ikäisiä ja eri pelejä pelaavia. Faktahan on, että suomalaisista kahdeksasluokkalaisista pojista pelaa jokainen, ja tytöistäkin melkein puolet.

Pelaamisesta puhuttaessa on hyvä muistaa, että tavoitteellinen pelaaminen, elektroninen urheilu, on eri asia kuin kavereiden kanssa ”höntsäily”. Jos lapset pääsääntöisesti ”vain pelaavat”, niin tavoitteellisen pelaamisen suurin ikäryhmä ovat 16-28 -vuotiaat nuoret miehet. Sponsor Insightin tutkimuksen mukaan e-urheilu on tälle kohderyhmälle kaikkein kiinnostavin laji. Tavoitteelliset pelaajat haluavat kehittyä. Osa haaveilee ammattilaisuudesta ja osa harrastaa lajia aktiivisesti joka päivä.

Maailman kymmenestä eniten ansainneesta e-urheilijasta peräti kolme on suomalaista, joten meillä on hyvät edellytykset ja osaamista olla maailman huipulla.

Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa suosituin kilpalaji on CS:GO, jossa 5-henkiset joukkueet ottelevat tosiaan vastaan. Muita suosittuja kilpalajeja ovat esimerkiksi Fortnite, NHL ja League of Legends.

Siinä missä itse pelaaminen on isojen massojen harrastus, on myös lajin seuraaminen kasvanut huimasti. Kaikki maailman huipputurnaukset, kuten myös pienet kansalliset liigat, ovat katsottavissa livenä netin kautta. Laadukkaat lähetykset selostajineen ja asiantuntijoineen tarjoavat käytännössä 24/7 mahdollisuuden seurata omaa suosikkilajia tai -pelaajaa.

Viimeisimmän pelaajabarometrin mukaan 10-75 -vuotiaista suomalaisista yli 500 000 katsoo säännöllisesti elektronisen urheilun lähetyksiä.

Suurin lähetyskanava on Twitch-palvelu, jossa sisältö on ilmaiseksi katsottavissa.

Lähestymme e-urheilun osalta aikaa, jossa taustarakenteet lajikehitykselle alkavat muodostua. Seuratoiminnot kehittyvät, valmentaja- ja ohjaajakoulutuksia syntyy ja taloudellista kasvua tapahtuu. Kaupallisuus onkin tullut vahvasti mukaan lajiin myös Suomessa. Tänä päivänä eri toimialojen brändit tekevät jo hyvää työtä lajinäkyvyyden parissa. Uskaltaisinkin väittää, että e-urheilun sponsorointi on paljon kehittyneempää kuin perinteisessä urheilussa. Ammattiorganisaatioissa on markkinoinnin huippuosaajia, kuten viestinnän ja sisältömarkkinoinnin asiantuntijoita. Yhteistyöt rakennetaan brändien tavoitteita tukien ja digitaalisia kanavia hyödyntäen.

E-urheilu tarjoaakin brändeille loistavan alustan kohdata muuten vaikeasti tavoitettavia kohderyhmiä.

Vaikka lajin tavoitteellinen kehitys lepää nuorissa, pelaaminen tulee entistä vahvemmin myös työpaikoille. Suomessa järjestettävään työpaikkojen liigaan osallistuu satoja firmajoukkueita. Monet yritykset käyttävät pelaamista jopa yhtenä keinona erottua työnantajamarkkinoilla.

Edustan itse yhtä Suomen ammattilaisorganisaatioista, SJ Esports Oy:tä, jonka toiminta on jakautunut kolmeen osaan.

  1. Meillä on maailman huippua tavoitteleva CS:GO kilpatiimi. Maksamme pelaajille palkkaa ja tavoittelemme turnausten isoja palkintopotteja. Palkintorahoista 80% maksetaan pelaajille. Joukkueen toiminnan strategiana on kasvattaa nuorista lahjakkuuksista maailman huippuja. Olemme tehneet sen jo usean pelaajan osalta.
  2. Järjestämme Educational Masters -koululiigatoimintaa. Ensimmäinen toisen asteen liiga järjestettiin vuosi sitten syksyllä ja nyt on käynnistymässä kolmas kausi, korkeakoululiigasta toinen kausi. Yhteistyökumppaneina toimii lajiliitto sekä mm. lukiolaisten liitto ja opiskelijoiden liikuntaliitto. Konseptin tavoitteena on kehittää suomalaista elektronisen urheilun pelaajapolkua, osallistaa ja aktivoida nuoria mukaan järjestäytyneeseen toimintaan. Lisäksi tavoitteena on lisätä lasten, nuorten ja opiskelijoiden, koulujen ja perheiden tietoja lajin harrastamisesta.
  3. Kehitämme Rushmode.gg -palveluplatformia. Visiona on kehittää ensimmäisenä maailmassa toimintamalli, joka palvelee alan kehitystä sekä lajin järjestäytymistä seurojen, oppilaitosten ja urheilutoimintaa tuottavien yritysten kesken.

Haluamme olla rakentamassa kestävämpää, kehittävämpää ja vastuullisempaa elektronista urheilua ja myös tarjota kaupallisia mahdollisuuksia brändeille olla mukana tässä kokonaisvaltaisessa lajikehityksessä.

Gallant