Maailma muuttuu ja tietyt ilmiöt johtavat siihen, että kovankin karpaasin on herkistyttävä ja...

Maailma muuttuu ja tietyt ilmiöt johtavat siihen, että kovankin karpaasin on herkistyttävä ja...
Sitran yhdessä yhteiskunnallisten vaikuttajien ja suunnannäyttäjien kanssa kehittämä Muutospeli on...
Mikä on ensimmäinen asia, jonka teet tutustuessasi uuteen yritykseen? Jos ulottuvillasi on jokin...
Muutos lähtee luottamuksesta
Kuluneiden vuosien aikana erikokoiset, vakiintuneet organisaatiot ja yritykset ovat ryhtyneet yrityksiin modernisoitua, digitalisoitua, muuttua tai muokata itsestään version 2.0, 3.0 tai jotain vielä parempaa. Vallitseva pandemia on houkutellut yrityksiä ottamaan vieläkin suuremman ja tehokkaamman digiloikan. Aiempien kokemusten perusteella tiedämme kuitenkin, että muutosaloitteen toteutus ei aina täytä odotuksia.
Pitkän historian omaavat yritykset vertailevat itseään ketteriin ja räjähtävästi kasvaviin startup-firmoihin tai näppäriin pienyrityksiin, jotka reagoivat markkinoiden kehitykseen sekunnissa. Tämänkaltaisten toimijoiden uskotaan keksineen jonkin uuden ja mullistavan tavan moninkertaistaa henkilöstönsä muutamassa kuukaudessa, oikaista strateginen painopisteensä tai jopa vaihtaa tuotettaan yhtä helposti kuin kenkiään. Kaiken lisäksi muutos koetaan onnistuneeksi ja työntekijöiden tyytyväisyys on edelleen korkealla tasolla.
Uudistuksen tarpeessa olevat vakiintuneet yritykset pyrkivät oppimaan tulokkaiden ketteryydestä ja tunnistamaan omia muutostarpeitaan näiden toimintaan nojaten. Valitettavan usein kuitenkin unohtuu, kuinka vähäinen kulttuurinen ja historiallinen perintö startupeilla on. Tämä vähäinen menneisyyden painolasti onkin yksi tärkeimmistä syistä niiden luonnolliseen sopeutumiskykyyn ja muutosten hyväksymiseen.
Mukautuva ja hyväksyvä yrityskulttuuri rakentuu luottamukselle
Tässä kirjoituksessa esitän ajatuksia siitä, kuinka mukautuva ja hyväksyvä yrityskulttuuri perustuu luottamukseen, jota puolestaan voi kasvattaa empatian ja muotoilumenetelmien avulla.
Luottamus itsessään on monimutkainen käsite, jolla on useita, toisiinsa kietoutuvia tasoja. Ajatellaan tässä luottamusta tunteena, jonka organisaation työntekijät kokevat. Yksinkertaistettuna luottamus toimii mittarina organisaation ja siihen kuuluvien ihmisten välisen suhteen vahvuudesta. Luottamus toimii voimanlähteenä yhteisöllisyyden, kuulumisen ja turvallisuuden tunteille. Vaikka luottamus selvästi on menestyvän suhteen – ja myös menestyvän organisaatiokulttuurin – perusta, se jätetään usein vähälle huomiolle eikä sitä aktiivisesti vaalita.
Mutta miten kasvattaa ihmisten luottamusta omaa organisaatiota ja yhteisöä kohtaan?
Empatia lisää luottamusta
Yksi mahdollisuus luottamuksen kasvattamiseen on empatia. On monia hyviä syitä sille, miksi tämä aihe on viime aikoina noussut tapetille. Empatia on yksinkertaisuudessaan luonnollinen mutta tehokas tapa vahvistaa inhimillisiä arvoja, kuten luottamusta.
Empatia on tunne ja harjoitettava kyky, joka antaa käyttäjälleen mahdollisuuden ymmärtää toisen ihmisen tunteita, kokemuksia ja arvoja. Jos ymmärrät ja huomioit muutoksen kohteena olevien henkilöiden tunteita, voit suunnitella muutoksen toteuttamisen mahdollisimman ihmisläheiseksi. Näin tekemällä voit vahvistaa sekä luottamusta että kulttuuria.
Jos empatia kuitenkin on hukassa tai koet vaikeaksi suhtautua tähän ”pehmeään” kykyyn vakavasti, voit hyödyntää muita keinoja. Yksi helpoimmista on kuuntelu ja tutkiminen. Muotoiluprosessin ensimmäisessä vaiheessa hyödynnetään näitä menetelmiä kohteesta oppimiseen. Jo kuuntelu itsessään luo paremman suhteen muutoksen kohteeseen, mutta erityisen tärkeää on hyödyntää saatua tietoa oikein.
Ei se ole sen vaikeampaa, mutta vaatii aikaa ja ymmärrystä eikä sitä voi aina ostaa rahalla.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä kuulostaa liiankin helpolta. Jos et ole kokeillut tätä aikaisemmin, niin kehotan sinua kokeilemaan. Tai ehkäpä sinulla on jo mielessäsi jokin muutosprosessi, jossa ihmisten tunteita on kuunneltu ennen muutoksen toteuttamista ja opittuja tietoja on hyödynnetty. Jos olet varma siitä, että näin tosiaan on toimittu, mene kertomaan menestyksen salaisuudesta muille. Ehkä me voimme vielä jossain vaiheessa elää jatkuvasti muuttuvassa maailmassa, muutoksista nauttien.
Juho Kosola
Juho on innokas muutoksen suunnittelija, jonka intohimo on innovaatioiden mahdollistaminen.