Arjen ekoteot siirtyvät lohkoketjuun ja antavat mahdollisuuden uudenlaiseen sijoittamiseen

Suomessa ympäristötietoisuus on korkealla tasolla. Useat meistä tekevät ekotekoja omassa arjessaan, teot tehdään monesti tottumuksesta ja asiaa varsinaisesti miettimättä. Nuuks.io haluaa viedä eteenpäin ympäristötietoisuutta ja lisätä ihmisten arkisia toimintatapoja, jotka edistävät luonnon hyvinvointia.

Kuten nimestä voi päätellä ovat yrityksen juuret Nuuksion kansallispuistossa, Vihdin metsissä. Klassarinkierroksen poluilla ja Saarilammen nuotiopaikalla on syttynyt ajatus palvelusta, joka ammentaa uudesta teknologiasta ja päämäärästä inspiroida miljoonia ekotekoja ympäri maailman.

Nuuksio_reittikyltit

Nuuks.ion kantavana ajatuksena on, että mitä näkyvämmäksi ekoteot saadaan tehtyä, sitä enemmän tekoja myös syntyy. Yrityksen alkuperäiset perustajat miettivät vuonna 2021, miten lohkoketjuteknologiaa voidaan hyödyntää kestävän kehityksen hyväksi.

Lohkoketjun päälle luotu NFT-taide on tehnyt monista digitaalisista teoksista ja keräilysarjoista erittäin tunnettuja, mutta voisiko teknologiaa soveltaa reaalimaailmassa tapahtuneeseen toimintaan?

Ideoinnin pohjalta syntyi ajatus rakentaa palvelu, missä jokainen käyttäjä voi luoda omista ekoteoistaan digitaalisen kaksoiskappaleen, jolla on samat ominaisuudet kuin suuren suosion saavuttaneilla NFT-taideteoksilla. Kun ekoteon ominaisuuksiin kuuluu mahdollisuus saada sille taloudellinen arvo ja visuaalisesti miellyttävä keräilyesinettä muistuttava olemus, lisää se motivaatiota toimia.

Nuuks.io on ekotekojen vertaismarkkinapaikka, missä kuka tahansa voi tehdä omasta ekoteostaan digitaalisen taideteoksen, NFT:n. Ekoteko voi olla pieni tai suuri, kunhan se tukee kestävää kehitystä. Ekoteko voi olla esimerkiksi automatkan korvaaminen pyörällä, kierrätyksen lisääminen, esineiden kierrättäminen, luonnon siivoaminen roskista tai vaikka luontoystävälliseen sähköön siirtyminen. Teon tekeminen on helppoa ja se onnistuu keneltä vain. Teon muuntaminen digitaaliseksi on yhtä helppoa, se edellyttää ainoastaan tilin luomista Nuuks.io-palveluun ja samalla digitaalisen lompakon (wallet) avaamista lohkoketjuun. Lompakko on nimensä mukaisesti paikka, missä omistukset sijaitsevat lohkoketjussa, ovat ne sitten NFT-teoksia tai vaikka kryptovaluuttaa.

Mitä tällä digitaalisella ekoteolla voi sitten tehdä?

Kun teko on tehty, voi sen pitää itsellään keräilykappaleena ja esillä Nuuks.io galleriassa. Ideaalitilanteessa oma ekoteko inspiroi ja haastaa myös muita toimimaan ympäristöystävällisesti. Oman kokoelman kerääminen ei kuitenkaan ole ainoa käyttötarkoitus ekoteoille. NFT:n voi myös antaa lahjaksi tai myydä eteenpäin. Ekoteko voi näin olla sijoitus muuhunkin kuin vain luontoon.

Ajatuksena on, että Nuuks.io mahdollistaa omilla kotinurkilla tai muuten itselle tärkeässä paikassa tehtyjen tekojen tukemisen. Toisaalta teon ostaminen maapallon toiselta puolelta on myös mahdollista, jolloin voi edistää tiettyä itselleen tärkeää asiaa. Teoille saattaa siis muodostua todellinen arvo, luontoarvon lisäksi.

Miksi ekoteosta pitäisi tehdä digitaalinen?

Tapoja viestiä omista ekoteoista on monia ja sosiaalisessa mediassa kiertää paljon kestävän kehityksen haasteita. Miksi sitten yksi tapa lisää ja miksi lohkoketjussa? Me Nuuks.iossa näemme, että mitä enemmän asioista viestitään sitä enemmän niistä on hyötyä ja inspiraatiota muille. NFT:t ovat yksi keino kerätä oma ekotekojen galleria, jolle voi muodostua myös taloudellinen arvo kysynnän mukaan. Näin on tapahtunut useille digitaalisille teoksille, jotka on luotu lohkoketjuun NFT-muodossa. Kun Nuuks.io pääsee vauhtiin, niin NFT saattaa muotoutua esimerkiksi varainhankinnan välineeksi hyväntekeväisyysorganisaatioille - ajatuksena, että rahan sijaan voisikin lahjoittaa tekoja. Toisaalta myös virtuaalitodellisuuteen rakentuva henkilökohtainen galleria tai suuremman ekotekoihin perustuvan yhteisön rakentaminen voivat nousta merkittäviksi tekijöiksi. 

Nuuks.io on nyt julkaistu Beta-versiona, mikä tarkoittaa että kuka tahansa voi kirjautua palveluun ja tehdä omasta ekoteostaan digitaalisen teoksen. Pian jätämme Beta-vaiheen taakse ja siirrämme palvelun lohkoketjuun, jolloin varsinaiset NFT:t muodostuvat käyttäjille. Seuraavassa vaiheessa myös markkinapaikan toiminnallisuudet tulevat käyttöön ja kaupankäynti ekoteoilla on mahdollista. Lohkoketjuksi olemme valinneet Flown sen energiatehokkuuden vuoksi, yhden NFT:n tekeminen vie energiaa vähemmän kuin yksittäinen Instagram-kuva.

Testata saa siis vaikka heti – matkaa nuuks.ioon ja luo oma eko NFT:si! Ekoteko on sijoitus, joka kannattaa aina.

Gallant