Päätä paremmin – Kahdeksan knoppia, joita voit hyödyntää heti

Fiksu itsensä ja toisten johtaminen alkaa laadukkaasta päätöksenteosta. Laadukas päätöksenteko tarvitsee puolestaan tuekseen optimaalisen tilan, jota luodaan pitämällä arjessa huolta riittävästä levosta, ruoasta ja liikunnasta sekä toiveikkaasta elämänasenteesta.

Alle on listattu kahdeksan näkökulmaa, joita voit hyödyntää valintatilanteissa ja päätöksenteossa.

1. Benchmarkkaa parhaita


Ympärillämme on valtavasti ihmisiä, jotka ovat hyviä sellaisissa asioissa, joissa me haluaisimme olla parempia. Selvittämällä uteliaasti, mikä saa toisen olemaan energinen tai iloinen päivästä toiseen, heräämään aamulenkille joka aamu tai olemaan erityisen hyvä päätöksentekijä, saamme reseptin eli sellaiset uskomus-, ajattelu- ja toimintamallit, joita seuraamalla voimme kenties itsekin suhteellisen vaivattomasti päästä samaan. Benchmarkkaus on oiva keino mahdottoman monessa asiassa.

2. Kirkasta arvosi


Mitä paremmin olet kirkastanut itsellesi arvosi, sitä yksinkertaisempaa on päätöksenteko. Kun tiedät, mikä sinulle on tärkeää ja mikä siinä on sinulle tärkeää, sinulla on oiva ohjenuora tehdä arvojesi mukaisia valintoja ja kulkea kohti haluamaasi elämää. Kun suojelet kaikissa valinnoissasi näitä sinulle tärkeitä arvoja, teet valinnat ja päätökset sinulle tärkeistä asioista käsin. Arvojen mukaiset valinnat ja teot puolestaan antavat energiaa ja lisäävät elämäniloa ja tyytyväisyyttä.

3. Määrittele suunta


Kun tiedät, mihin haluat mennä, on helpompi navigoida oikeaan suuntaan. Onkin hyvä pysähtyä ja miettiä päämääränsä koordinaatit. Jos päämäärä ei ole kirkkaana mielessä, ajelehtii vailla suuntaa ja mahdollisuutta löytää perille.

Vähintään yhtä tärkeää kuin tietää, mille sanoa ”kyllä”, on tietää, mille sanoa ”ei”. Eteemme tulee alati hienoja mahdollisuuksia, mutta mihin niistä tarttua? Jos arvot ja suunta ovat selvillä, tiedät, mitkä valinnat vievät sinua haluamaasi suuntaan ja mitkä eivät. On tärkeää hahmottaa, mihin haluamme mennä, mutta tärkeää on myös myöntää rehellisesti asioiden nykytila.

Emme voi lähteä etenemään jostain sellaisesta pisteestä, missä emme ole.

Aino-Mari Kiianmies blogi-1

4. Viesti valinnoistasi


Mitä paremmin toiset tuntevat ja tietävät sinut, arvosi ja toimintatapasi, sitä helpompi heidän on ennakoida toimintaasi ja mukautua päätöksiisi. Sitä helpompi myös sinun on toimia arvojesi mukaisesti, kun valintasi näyttäytyvät ulkopuolisille jollain tavoin johdonmukaisilta. Valinnoista viestiminen auttaa sinua pysymään päätöksissäsi.

5. Ennakoi


Useat tilanteet ovat ennakoitavissa, jos vain pysähdyt lukemaan hiljaisia signaaleja ja kiinnität asioihin huomiota. Mitä paremmin ennakoit tulevaa, sitä stressittömämpää päätöksenteko yleensä on. Kun mietit toimintaasi etukäteen esimerkiksi arjen valintatilanteissa, sinun on helpompi pysyä polulla ja muovata pitkäjänteisesti elämääsi haluamaasi suuntaan – sen sijaan, että priorisoisit hetkellisiä nautintoja.

6. Kaikelle on aikansa ja paikkansa


Jos olet jo väsynyt, kiireinen ja huonolla tuulella, voisiko stressaavien sähköpostien tai kirjeiden avaaminen odottaa hetken tai vaikka huomiseen – siihen asti, että sinulla olisi enemmän energiaa, kykyä ja voimia ottaa ne vastaan?

Opettele tunnistamaan, milloin on hyvä hetki hoitaa asioita ja milloin ei.

7. Löydä merkitys


Kun löydät elämällesi, työllesi ja arjen aherrukselle merkityksen, voit ammentaa tästä tarkoituksesta valtavasti energiaa. Opettele laatimaan – vaikka vain mielessäsi – vahva miksi-lista tavoittelemillesi asioille. Tämä miksi-lista motivoi sinua löytämään voimaa ja energiaa nousta ylös yhä uudestaan ja jatkaa matkantekoa aiemmin määrittelemääsi suuntaan.

8. Kuuntele itseäsi


Tiedosta tilasi ja tuntemuksesi. Opettele kuuntelemaan kehoasi ja mieltäsi herkällä korvalla. Kun aloitat tietoisen, läsnäolevan itsetutkiskelun, luot itseään ruokkivan, positiivisen kehän, jossa etenet kohti energisoivaa arkea, työtä ja elämää ja parempia päätöksiä. Opettele antamaan itsellesi lupa päivittää suuntaasi, vanhoja valintojasi ja päätöksiäsi, jos ne ei enää palvele tämänhetkistä elämäntilannettasi.

Niin huippu-urheilijat kuin -johtajatkin rakentavat kapasiteettiaan tiukkoja tilanteita varten. Ei ole tarkoitus, että annetaan 110 prosenttia joka hetki, vaan fyysisiä ja mentaalisia voimavaroja suojellaan ja rakennetaan sellaisia tilanteita varten, joissa tulee antaa itsestään parastaan ja toimia parhaalla mahdollisella tavalla.

Avain kestävään suorituskykyyn ja parempiin päätöksiin ponnistaa arjen optimoinnista ja hyvinvoinnista huolehtimisesta. Stressisessä tilassa voimme päätyä hyvin erilaiseen tilannearvioon, päätöksentekoon ja toimintaan kuin levollisesta, turvallisesta tilasta käsin toimiessa.

Millaisesta tilasta käsin sinä teet tärkeät päätöksesi?

 

Tutustu Aino-Marin aiempiin blogiteksteihin:

>> Kun pehmeästä tulikin kovaa – Tulevaisuuden tekijä johtaa johtamistaan

Gallant