Tulevaisuuden vastuullinen matkailu

Matkailuun – varsinkin huvi- ja lomamatkailuun – kohdistuva paheksunnan määrä on kasvanut samassa suhteessa kuin tietoisuus lentämisen ilmastovaikutuksista on lisääntynyt. Lisäksi massaturismin mukanaan tuomat negatiiviset vaikutukset ovat olleet näyttävästi tapetilla. Täytyykö lämpimässä lomailu ja maailman kolkkien tutkiminen nyt lopettaa?

Matkailu on kuitenkin monelle henkireikä ja maailman näkeminen intohimo. Ikaalisten Matkatoimiston hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan matkailun hankaloitumisella on merkittäviä kielteisiä vaikutuksia hyvinvointiin. Kuten tutkimuksessakin todettiin, auttaa matkailu erityisesti arjesta irtautumisessa, ja se on omiaan vahvistamaan onnellisuuden tunnetta. Kuka ei olisi ollut onnellinen rentoutuessaan riippukeinussa palmun alla? – yhtä kliseistä esimerkkiä käyttääkseni.

Uudet teknologiat mullistavat matkailun

Hyvät uutiset ovat, että teknologiat kehittyvät: Käytössä on jo nyt uusiutuvia lentopolttoaineita ja sähkölentokoneet tekevät tuloaan. Kohta ei tarvitse enää lentääkään, kun hyperloopit tulevat kilpailemaan yli 1000 kilometrin tuntinopeudella perinteisten raide- ja tieliikenneratkaisujen lisäksi ilmaliikenteen kanssa. Muutamien vuosikymmenien kuluttua koko maailma saattaa olla kytköksissä samaan yliääni- ja alipaineputkien muodostamaan verkkoon, jonka esikuva ovat nykyiset suurkaupunkien metrokartat. Niiden lisäksi kehitetään erilaisia luotijunia, jotka hyödyntävät liikkeessään sähkömagneettista levitaatiota. Uusi liikennetekniikka ei ainoastaan tarjoa nopeampaa tuntivauhtia vaan myös vähentää riippuvuutta fossiilisiin polttoaineisiin.

Virtuaali- ja lähimatkailu vaihtoehtoina kaukomatkoille

Entä jos ei haluaisi odottaa uusia teknologioita ja niiden infrastruktuurin pystyttämistä? Matkailun nouseviksi trendeiksi on sopivasti kuvattu lähi- ja virtuaalimatkailua. Virtuaalimatkailu helpottaa turismin mukanaan tuomia varjopuolia ja tarjoaa ihmisille helpon ja edullisen tavan kokea suosittuja matkakohteita omalta kotisohvaltaan poistumatta. Lähimatkailu taas onnistuu päästöttömämmin julkisilla kulkuneuvoilla tai vaikka sähköautolla! Kokemuksella voin kertoa, että kotimaassakin riittää koluttavaa.

Entä jos veri kuitenkin vetää kotinurkkia kauemmaksi? 

Ennen kuin tämä kaikki edistyksellinen kehitys on tätä päivää, voit vaikuttaa matkailun vastuullisuuteen omilla valinnoillasi. Meidän kaikkien yhteisen planeetan puolesta matkailun on oltava kestävällä pohjalla. Kestävässä matkailussa on kyse ympäristön sekä kulttuurin arvostamisesta ja luonnonvaroista huolehtimisesta. Jos me kaikki omaksumme vastuullisia käytäntöjä, voimme suojella niin ilmastoa, luontoa, kulttuuria kuin yhteisöjäkin – nehän ovat kuitenkin ne asiat, joihin koko matkailun vetovoima perustuu!

ekoturismi

 

Miten matkustaa vastuullisesti?

1) Tee pidempiä matkoja harvemmin

Koska nimenomaan lentäminen tuottaa ikävän paljon haitallisia hiilidioksidipäästöjä, kannattaa kaikkea turhaa lentämistä välttää. Tämä tarkoittaa luopumista lyhyistä viikonloppureissuista sekä maan sisäisistä ja muista lyhyistä lennoista. Ilmaston kannalta on parempi tehdä pidempiä reissuja harvemmin ja suosia aina suoria lentoja.

2) Hyödynnä mahdollisimman paljon vähäpäästöisiä kulkumuotoja

Voisiko matkan taittaa laivalla tai junalla? Entä voisiko kohteessa liikkua vuokra-auton tai taksin sijaan julkisilla tai hyödyntää kimppakyytejä? Pyörän vuokraaminen on myös liikenneruuhkilta vapauttava tapa liikkua paikasta toiseen ja nauttia ulkoilmasta! Kävelemällä näkee taas parhaiten maisemia.

3) Kompensoi lentopäästösi

Jos matka kuitenkin vaatii lentämistä, niin lentopäästöt on helpoimmillaan kompensoitavissa jo matkalippua ostaessa! Lentämisestä aiheutuvia ilmastohaittoja voi hyvittää myös ostamalla päästöyksikköjä, joita Suomessa kuluttajille tarjoavat esimerkiksi Compensate-säätiö ja Ilmastoapu.fi.

4) Lennä economy-luokassa

Business-luokassa tai ensimmäisessä luokassa on enemmän tilaa matkustajaa kohti. Tämä voi johtaa kuitenkin 5 kertaa suurempaan hiilijalanjälkeen. Valitse siis paikkasi economy-luokasta, koska se on parempi niin budjettisi kuin ympäristön kannalta.

5) Pakkaa mukaan vain se, minkä tarvitset

Mitä enemmän painoa, sitä enemmän tarvitaan polttoainetta. Mitä enemmän käytetään polttoainetta, sitä enemmän muodostuu hiilidioksidipäästöjä. Pohdi siis etukäteen, mitä on oleellista pakata matkalaukkuusi.

mitä mukaan matkalle

 

6) Käytä vain vastuullisten toimijoiden palveluita

Mistä tietää onko toimija vastuullinen? Matkailupalveluidentarjoajille on kehitetty erilaisia vastuullisuusohjelmia, joiden toimenpiteitä noudattamalla toimijat saavat merkin vastuullisuudesta. Suomessa vastuullisesta toiminnasta kertoo Sustainable Travel Finland -merkki. Globaalisti kestävien matkailupalveluidentarjoajien selvittämisessä auttaa esimerkiksi Global Sustainable Tourism Council.

Etsi siis hotelleja, ravintoloita ja palveluja, joilla on jokin vastaava vastuullisuussertifiointi. Vastuullisuuden selvittämiseksi kannattaa lukea myös arvosteluja kolmansien osapuolten verkkosivustoilta, kuten TripAdvisorista tai TrustPilotista. Jos mahdollista, ota yhteyttä matkanjärjestäjään kysyäksesi heidän käytännöistään, jos ne jäävät verkkosivujen perusteella epäselviksi.

Vastuullisia käytäntöjä ovat esimerkiksi aurinkoenergian hyödyntäminen, energiatehokas valaistus, kierrättäminen, lähellä tuotetun ruoan tarjoaminen ja paikallisten työllistäminen. Oleellista on tietenkin, että työntekijät ovat reilusti palkattuja ja heidän työympäristönsä on turvallinen. Huomioi myös, ettei majoituspaikassasi vaihdeta lakanoita ja pyyhkeitä päivittäin syyttä suotta.

Markkinoilla on jo paljon ekohotelleja ja muita kestävästi suunniteltuja ja rakennettuja majoitusmuotoja. Varo kuitenkin vihrerpesua – valitettavasti monet hotellit ovat leimautuneet vihreiksi noudattamatta oikeasti vastuullisuuden periaatteita.

7) Vältä all-inclusive -paketteja

All-inclusive -pakettilomilla turisteilla on vain vähän kannustimia mennä muualle, jolloin paikalliset ravintolat jäävät ilman asiakkaita. All-inclusivea tarjoavat lomakeskukset ovat myös monesti ulkomaalaisomisteisia. Ehtymättömästä buffettarjonnasta tulee myös helposti nautittua kaksin käsin ja ruokaa menee myös järjettömät määrät roskiin.

8) Tue paikallisia pientoimijoita

Varaa majoittumisesi ennemmin paikalliselta bed & breakfast -toimijalta kuin kansainvälisestä ketjusta, jonka tuotot menevät kauas paikallisen yhteisön taskuista. Syö myös paikallisten omistamissa ravintoloissa ja osta palveluja suoraan paikallisilta yrittäjiltä. Oletko koskaan miettinyt paikallisen oppaan palkkaamista?

9) Osta tuliaiseksi paikallista käsityötä

Osta paikallisesti valmistettuja tuliaisia ja matkamuistoja. Muualta lennätetyillä tavaroilla on huomattavasti suurempi hiilijalanjälki, ja lisäksi tekemällä hankintasi paikallisesti tuet paikallisia käsityöläisiä.

vastuullinen matkailu

 

10) Sano ei eläinten kaltoinkohtelulle

Vältä epäeettisiä villieläinretkiä, jotka lupaavat läheisiä kohtaamisia eläinten kanssa. Jos retkeläisille luvataan mahdollisuus villieläinten koskettamiseen, halaamiseen tai niillä ratsastamiseen, ei retkeä kannata tukea. Etsi sen sijaan retkiä, jotka eivät häiritse villieläimiä, ja jotka varmistavat, että olet niistä tietyn etäisyyden päässä. Lisää villieläinmatkailukysymyksistä voi lukea Responsible Travelin artikkelista.

11) Säästä luonnonvaroja, äläkä turmele luontoa tai roskaa

Toimi ulkomailla, kuten toimisit kotonakin. Säästä vettä, vältä pakkausjätettä, älä roskaa ja kierrätä mahdollisuuksien mukaan. Matkalla voi olla houkuttavaa ostaa kertakäyttöisiä tavaroita, mutta suosi silti pitkäikäisiä vaihtoehtoja. Meistä vastuullisimmat pitävät luonnossa liikkuessaan mukana kassia, johon keräävät roskia matkan varrelta.

Älä puutu ekosysteemeihin, häiritse villieläimiä tai tuhoa kasvillisuutta. Jos snorklaat tai sukellat, varo astumasta korallille, koska se voi vahingoittaa haurasta ekosysteemiä. 25 prosenttia koralliriutoista on jo nyt vahingoittunut pilalle. Snorklaa ja sukella pienemmissä ryhmissä välttääksesi ylikuormitusta. Muista käyttää vedessä vain koralli- ja ympäristöystävällistä aurinkovoidetta. Monet markettien aurinkosuojat sisältävät titaanidioksidia, joka ei biohajoa. Se reagoi lämpimässä merivedessä muodostaen vetyperoksidia, joka on haitallista koko merielämälle.

12) Pyydä kestävämpää matkailua

Vastuu kestävämmän matkailumallin löytämisestä ei ole vain matkustajilla, vaan myös matkanjärjestäjillä, lentoyhtiöillä, vierailumailla, paikallishallinnoilla ja yritysten omistajilla. Ilmaise siis selvästi olevasi kiinnostunut kestävästä matkailusta ja pyydä kuulla kestävän kehityksen eteen tehdyistä toimista ja tavoitteista.

13) Viesti vastuullisesti

Kokemastasi ja näkemästäsi kertominen voi edistää vastuullista matkailua auttamalla toisia matkustajia sekä paikallisia toimijoita. Kerro vastuullisista vaihtoehdoista ja lisää muiden matkailijoiden tietoisuutta sekä halua etsiä vastuullisia ratkaisuja ja palveluntarjoajia reissuilleen.

14) Vältä turhaa liikematkailua

Korona-ajan etäpalaverit ja uusi työkulttuuri ovat onneksi osoittaneet, ettei työnteon tai liiketapaamisten onnistuminen ole kiinni fyysisestä läheisyydestä. Jokaisen palaverin tai sopimuksen takia ei tarvitse hypätä lentokoneeseen.

15) Tee vapaaehtoistyötä ja edistä vastuullisuushankkeita

Keinoja on monia. Voit hyödyntää mahdollisuuksia nähdä maailmaa osallistumalla erilaisiin vapaaehtoistöihin, joissa sinulla on mahdollisuus oppia paikallisesta elämästä ja edistää vastuullista matkailua. Lisäksi lahjoituksia luonnonsuojeluun ja muihin vastuullisuushankkeisiin otetaan avosylin vastaan. Voit liittyä esimerkiksi Reilun matkailun yhdistyksen jäseneksi. Tutki kuitenkin aina järjestöjä etsiessäsi, että rahoillasi ja ajallasi on oikeasti myönteinen vaikutus kohteeseen ja sen ihmisiin. 

vastuullinen matkailu

 

Ihmisten matkantekoon on siis odotettavissa huimia parannuksia tulevaisuudessa. Sitä ennenkin matkailun ympäristövaikutuksiin ja vastuullisuuteen voi onneksi vaikuttaa! Jotta matkailuelinkeino pystyy turvaamaan tulevaisuutensa ja matkailijat tekemään reissunsa, on matkailun kehityksen ja kulutuksen oltava kestävällä pohjalla!

Gallant