On demand -palvelut

Kuluttajat suosivat yhä enemmän nopeita, helppoja ja tehokkaita kokemuksia, mikä on saanut on demand -palvelut kukoistamaan. COVID-19-pandemian aikaisten sulkujen ja rajoitusten aikana esimerkiksi videoiden ja musiikin suoratoistopalveluissa koettiin ennennäkemätön asiakasryntäys. Kiireisen, modernin elämän keskellä on demand -ratkaisut tuovat tuotteet ja palvelut hetkessä kuluttajien ulottuville. 

 

Taustaa

Internetin ja älypuhelinten aikakaudella digitaalisia teknologioita käytetään kaikkeen ja kaikkialla. Olipa kyse matkailusta, paikasta toiseen liikkumisesta, pesulapalveluista tai henkilökohtaisesta valmennuksesta kotona, ihmiset odottavat saavansa palvelua napin painalluksella koska tahansa. On demand -palvelut pyrkivät vastaamaan näihin kuluttajien tarpeisiin tarjoamalla välittömästi saatavilla olevia tuotteita ja palveluita verkkosivujen tai sovellusten kautta.  

On demand -palveluiden joukossa huomattavinta osaa näyttelee viihde. Esimerkiksi COVID-19-pandemian rajoitusten aikana ihmiset siirtyivät joukolla musiikin ja videoiden suoratoistopalveluiden tilaajiksi: amerikkalaisen mediapalveluiden tarjoajan Netflixin tilaajamäärä kasvoi 16 miljoonalla uudella tilaajalla vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen aikana, ja tilaajien kokonaismäärän nousi globaalisti 192 miljoonaan. Samoin musiikin striimauspalvelua tarjoavan Spotifyn tilaajamäärät kasvoivat pandemian aikana kohisten 138 miljoonaan tilaajaan toisen vuosineljänneksen aikana. Viihdepalveluiden kysyntä on siis erittäin runsasta, mikä onkin lisännyt datankulutusta ennennäkemättömiin lukemiin.  

Eräs keskeisistä syistä näiden palveluiden menestykseen on niiden tarjoama eksklusiivinen tai tuore, ennennäkemätön sisältö. Monet kuluttajia houkuttelevat palvelut ovat saatavilla vain tietyllä alustalla, minkä johdosta moni rekisteröityykin useamman palvelun käyttäjäksi etsiessään uniikkeja ohjelmia. Myös palveluntarjoajat ovat suoremmin yhteydessä käyttäjiin ja voivat reagoida ketterästi näiden tarpeisiin – kuluttajien mielipiteitä kuuntelemalla käyttäjiä saadaankin sitoutettua entistä paremmin. 

Vaikutuksia

Perinteisten kaapeli-, satelliitti- ja jopa radiolähetysten tarjonta on kapeaa eikä vastaa digitaalisen vallankumouksen myötä radikaalisti muuttuneisiin kuluttajien tarpeisiin. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan striimauspalveluiden pandemian aikana saamat uudet asiakkaat pysyvät tilaajina taudin väistymisen jälkeenkin.   

Nykypäivän kiireinen elämäntyyli, jossa yritetään tasapainotella työn, kodin ja sosiaalisten suhteiden välillä on luonut tilanteen, jossa on demand -palveluiden määrän odotetaan kasvavan viihteen lisäksi muillakin elämänalueilla. Kuluttajat haluavat vaihtoehtoja, ja on demand -palveluiden välitön tarjonta vastaa tähän tarpeeseen. Tilattavista palveluista voikin pian tulla valtavirtaa suuren osan perinteisistä palvelumalleista jäädessä historiaan.  

Lisää tietoa 

EK_ilmiöt-sivu_banneri