Strateginen ketteryys

Tulevaisuudessa strateginen ketteryys tulee olemaan yksi merkittävimmistä organisaatioiden menestystekijöistä. Strategisella ketteryydellä tarkoitetaan kykyä tunnista strategisia kysymyksiä sekä tehdä niihin liittyviä valintoja. Tämä edellyttää usein merkittäviä muutoksia organisaatioiden totuttuihin toimintatapoihin ja kulttuuriin. 

Perinteisen byrokratian ja hierarkian sijaan organisaatioiden tulee suosia joustavia ja nopeita päätöksiä, jotka perustuvat saatavilla olevaan tietoon sekä hypoteesien testaamiseen. Tämä mahdollistaa organisaatioiden reagoinnin muuttuviin markkinaolosuhteisiin ja asiakkaiden tarpeisiin, jotka voivat vaihdella nopeastikin nykypäivän VUCA-maailmassa. VUCA on lyhenne, joka kuvastaa nykyisen liiketoimintamaailman monimutkaisuutta ja epävarmuutta. Akronyymi koostuu neljästä osasta: Volatility (vaihtelevuus), Uncertainty (epävarmuus), Complexity (monimutkaisuus) ja Ambiguity (epäselvyys). Tämä käsite korostaa sitä, kuinka toimintaympäristö on muuttunut ennustamattomammaksi ja vaikeammin hallittavaksi.

Strateginen ketteryys edellyttää työntekijöiltä jatkuvaa oppimista ja uusien ajattelutapojen omaksumista. Uudenlaiset ketterät ajattelutavat, kuten muotoiluajattelu ja ketterän kehityksen periaatteet tarjoavat hyviä työkaluja myös perinteiseen strategiatyöhön. Uuden ajattelutavan soveltaminen strategiatyöhön ei kuitenkaan ole aina helppoa, sillä ketterät menetelmät eivät ole vielä saaneet vahvaa jalansijaa strategiatyössä. Organisaatioiden on varmistettava oman strategisen ketteryyden kehittyminen ja investoitava henkilöstöön uusien kyvykkyyksien saavuttamiseksi.

Ketterässä strategiassa tiimit saavat yleensä enemmän autonomiaa päätöksenteossa ja toiminnassa. Tämä voi olla voimavara, mutta samalla se vaatii vahvaa luottamusta tiimeihin ja niiden kykyyn tehdä oikeita päätöksiä. Johtajien on löydettävä tasapaino autonomian ja ohjauksen välillä varmistaakseen, että strategiset tavoitteet saavutetaan. Lisäksi kommunikaatio ja tiedonkulku voivat olla haasteita ketterissä strategioissa. Kun päätöksiä tehdään hajautetusti eri tiimeissä, organisaation sisäisen viestinnän on oltava tehokasta. Kaikkien on oltava selvillä strategisista tavoitteista ja niiden muutoksista.

EK_ilmiöt-sivu_banneri